Manfaat Telefon Mudah Alih

5-telefon-pintar-selfie-terbaik-malaysiaKebanyakan organisasi sama ada berteraskan perniagaan, pendidikan, perindustrian dan kesihatan digalakkan membina  laman sesawang dengan aplikasi mudah alih untuk meluaskan pemasaran produk dan perkhidmatan masing-masing. Ini adalah berdasarkan kaji selidik terbaru Google mendapati penggunaan telefon pintar di negara ini lebih tinggi daripada komputer iaitu pada paras 51 peratus berbanding 39 peratus.

Kajian itu mendapati Malaysia adalah salah satu daripada lima negara di dunia yang memiliki nisbah penggunaan telefon pintar lebih tinggi berbanding komputer dengan benua Asia mendahului dunia dalam penggunaan telefon pintar, pembelian atas talian dan perilaku carian atau tontonan.

Selain Malaysia, empat negara Asia yang mencatatkan nisbah penggunaan telefon pintar lebih tinggi berbanding komputer adalah Korea Selatan (80:70 peratus), Singapura (85:74 peratus), China (70:65 peratus) dan Hong Kong (74:61 peratus).

Beliau berkata, kaji selidik itu jelas menunjukkan pengguna Asia menguasai penggunaan Internet dengan Malaysia berada di hadapan dalam trend ini melalui penggunaan alatan mudah alih untuk akses berita, menonton video dan mencari perniagaan tempatan.

Sumber dari My Metro

Oleh itu dalam menguruskan data, telefon pintar merupakan peranti penting untuk menguruskan data.  Ini aalah kerana penggunaan data internet yang akan menghubungkan di antara individu dengan sistem atas talian dan bahan.  Bagi memudahkan apabila data internet dan talian telefon yang stabil.  Terdapat banyak pakej-pakej telco yang menawarkan kepelbagaian fungsi dan manfaat.  Konektiviti, kelajuan dan saiz menjadi pengukuran telco pilihan.

Apa yang ingin di bincangkan di sini adalah telco webe yang sekarang antara yang menawarkan pakej data plan terbesar.  Bayangkan penggunaan data internet, panggilan dan SMS tanpa had.  Dengan bayaran bulanan yang agak murah, menjadikan ia merupakan telco yang menjadi pilihan.  Melayarai video, muzik, muat turun dokumen tanpa memikirkan keterbatasan data pyang digunakan adalah menjadi impian semua orang.

Terkini, webe menawarkan pula tambahan percuma 10gb hotspot LTE yang berfungsi sebagai WIFI yan membenarkan penggunaan internet pada peranti lain termasuk komputer dan laptop.  Namun ianya boleh digunakan menggunakan telefon pintar terkini sahaja yang mempunyai fungsi 4G LTE.  Jika telefon pintar anda tidak dilengkapi dengan kemudahan LTE tersebut, anda hanya dapat melayari internet menggunakan telefon pintar anda sahaja.  Berikut adalah senarai telefon pintar yang dicadangkan oleh webe (Certified by webe).

BUATAN

MODEL

  Flash  Plus 2 (FL02)
  Apple  iPhone 5
 iPhone 5C
 iPhone 5S
 iPhone 6
 iPhone 6 Plus
 iPhone 6S
 iPhone 6S Plus
 iPhone 7
 iPhone 7 Plus
 iPhone SE
  Huawei  Honor 5X
 Mate 8
 Mate S
 Nexus 6P
 P9 Plus
 P9 Premium
  Microsoft  Lumia 640
  Oppo A37
F1
F1s
Neo 7
R7 Plus
R7s
  Sony  Xperia C4 Dual
 Xperia C5 Ultra
 Xperia C5 Ultra Dual
 Xperia E4g
 Xperia M5
 Xperia M5 Dual
 Xperia XA
 Xperia XA Ultra
 Xperia Z5
 Xperia Z5 Dual
 Xperia Z5 Premium
  HTC  One E9+
  Lenovo  Vibe K4 Note
A6994
 Vibe K5
 Vibe P1m
 Vibe S1 Lite
 Vibe X3
  OnePlus -2
 X E1003
  Samsung  Galaxy A3
 Galaxy A3 (2016)
 Galaxy A5 (2015)
 Galaxy A5 (2016)
 Galaxy A7
 Galaxy A7 (2016)
 Galaxy A8
 Galaxy A9
 Galaxy A9 Pro
 Galaxy J1 Ace
 Galaxy J2
 Galaxy J2 (2016)
 Galaxy J5
 Galaxy J5 (2016)
 Galaxy J7
 Galaxy J7 (2016)
 Galaxy J7 Prime
 Galaxy Note 3
 Galaxy Note 4
 Galaxy Note 5
 Galaxy S6
 Galaxy S6 Edge
 Galaxy S6 Edge Plus
 Galaxy S7
 Galaxy S7 Edge
  ZTE A791
Axon 7
Axon 7 mini
Blade A910
Blade Q Lux
Blade S7
Blade V7 Lite
  Vivo V3
V3Max
Y31L
Y51
  Xiaomi Redmi Note 3
Redmi Note 3 Pro
  Alcatel 5045T Pixi 4-5 (4G)
5080U Shine Lite

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s