Mencuri ketika mengajar?

katun2

Sumber gambar daripada blog Pengajaran Matematik Sekolah Rendah

Adakah anda pernah mengalami suasana zaman persekolahan sebelum abad 21? Teringat zaman sekolah dahulu. Cikgu, rakan, papan hijau, kerusi, meja, kapur, pemadam papan hitam.  Suasana kelas dulu-dulu. Tetapi Alhamdulillah kami semua menjadi orang juga akhirnya.  Moga semua guru-guru yang mengajar kami dahulu di RahmatiNya.

Pelbagai kaedah mengajar dari dahulu sehingga sekarang yang mana objektifnya ialah supaya murid belajar.  Kelas bermula pukul 7.45 pagi, rehat 10.00-10.20 pagi sehingga 2.10 petang.  Murid menerima input dari guru-guru yang berbeza.  Ada yang berseloro, garang, cool, serius, lembut dan sebagainya.  Pernah rasa dipulas telinga, ditarik setben, dirotan? Atau dipuji, dihargai, dijadikan contoh teladan? Sesetengah murid menanti-nanti  kedatangan guru dan sesetengahnya pula berdoa supaya guru tak masuk serta tidak kurang juga yang murid tidak kisah pun sama ada guru ada atau tiada.

Pada ketika ini, terdapat pelbagai kaeadah dan teknik-tenik yang boleh mencuri minat pelajar untuk belajar.  Semua itu adalah bergantung kepada kreativiti guru dan juga tahap penerimaan guru bagi satu-satu kelas itu.  Jika kelas yang di depan, jernih muka apabila loceng berbunyi, tetapi kalau kelas yang hujung sekali, sebaliknya berlaku.  Namun, sekarang amat mudah untuk menarik minat murid dengan pengajaran supaya proses pembelajaran berlaku dengan lancar dan berkesan.

Melalui pembacaan dan juga kursus-kursus NLP yang pernah saya hadiri,  cara yang paling popular untuk mencuri perhatian orang lain apabila kita bercakap adalah dengan menakluki deria dominan seseorang itu.  Seperti post sebelum ini yang pernah saya nyatakan tiga deria psikomotor asas yang memang ada pada setiap orang iaitu Visual, Audio dan Kinestetik.  Apabila menyampaikan sesutu perkara dengan bercakap melalui ketiga-tiga elemen deria ini bermaksud majoriti ramai orang yang akan memberi perhatian dengan percakapan atau ucapan penyampai. Ini membawa maksud perlu melibatkan bunyi-bunyian yang menarik, gambar atau gambaran dan pergerakan.  Ini boleh diserapkan di dalam setiap aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam pengajaran.

Beberapa blog dan artikel menjadi rujukan berkaitan pengajaran menarik.  Blog Linguistik, Web Hidayati93, blog CekguNorazimah.com

Gamifikasi

Salah satu kaedah yang boleh memberikan kesan yang baik terhadap penerimaan pelajar dan juga memudahkan guru. Banyak permainana yang memupuk pemikiran, tingkah laku dan minat yang positif di kalangan murid.  Contoh yang saya lihat dari blog Linguistik. Permainan radio rosak, permainan teka lukisan, kotak beracun dan pelbagai lagi permainan yang boleh disesuaikan dengan pengajaran bahasa.  Permainan ini boleh dicipta agar ia bersesuaian dengan masa dan juga tahap kecerdasan pelajar.

Story telling

jika tiada bahan media audio dan visual, boleh menggunakan kaedah story telling. Kebanyakan individu suka mendengar cerita dari kecil sehingga dewasa.  Ditambah dengan cerita pengalaman-pengalaman benar yang memberi inspirasi kepada pendengarnya.  Oleh itu, masukkan unsur-unsur story telling dalam pengajaran bagi menjadikan pengajaran menarik minat murid.

Kecindan

Gunakan punch line2 yang menarik diselitkan apabila melihat murid semakin melayang agar mendapat perhatian dengan sedikit jenaka atau kecindan.  Dalam keadaan serius juga boleh melakukan jenaka. Tetapi ia juga memerlukan latihan dengan melakukannya berulang kali.  Ini juga akan melatih untuk menjadi pengucap dikhalayak ramai kelak bagi menarik perhatian audien yang lebih besar.

Banyak lagi kaedah dan teknik-teknik yang boleh digunakan di dalam pedagogi bagi menarik perhatian murid seperti:

  1. Soal jawab,
  2. Penghargaan,
  3. Pujian,
  4. Kerja berkumpulan,
  5. Ubah posisi

Terdapat pelbagai lagi kaedah dan teknik yang boleh dipelajari dan perlu dicuba.  Pengajaran yang berjaya menarik perhatian murid akan secara automatik menjadikan guru lebih bersemangat dan hilang garangnya.

Selamat beramal… artikel ini adalah berlandaskan beberapa blog, web artikel dan juga berdasarkan pengalaman penulis sendiri.  Mungkin ada secebis yang boleh dimanfaatkan dan boleh dikongsikan bersama.  Jika bermanfaat sila sharekan dan jika tidak, anggaplah sahaja sebagai bahan bacaan jajan yang tiada apa-apa..

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s